Αγαπητοί, συνεχίζουμε σήμερα το τοπ μας με τα 10 πιο υγιεινά φαγητά σύμφωνα με το site fitness magazine που όλοι πρέπει να καταναλώνουμε. Είναι τα λεγόμενα superfoods που καταπολεμούν ασθένειες και δίνουν ενέργεια τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
Ας δούμε παρακάτω λοιπόν ποιες είναι αυτές οι τροφές και ας τις συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας δίαιτα :) Η ιστοσελίδα δίνει και κάποια tips για την κάθε τροφή
1. Λεμόνι. Ένα μόνο λεμόνι περιέχει πάνω από 100% της αναγκαίας καθημερινής ποσότητας Βιταμίνης C, που βοηθά στην αύξηση της ''καλής'' χοληστερόλης και δυναμώνει τα οστά μας. Επίσης είναι αντιφλεγμονώδης τροφή και τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα λεμόνια, εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου!
Tip: Προσθέστε μια φέτα λεμονιού στο green tea σας. Μελέτες έδειξαν ότι το λεμόνι αυξάνει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού κατά 80% περίπου!
2. Μπρόκολο. Ένα μεσαίο μεγέθους μπρόκολο περιέχει περισσότερο από 100% της αναγκαίας καθημερινής ποσότητας βιταμίνης Κ και σχεδόν 200% της Βιταμίνης C! Επίσης βοηθούν στην παρεμπόδιση ανάπτυξη καρκίνου.
Tip: Διατήρησε μέχρι και 90% της βιταμίνης C με φούρνο μικροκυμάτων! Στον ατμό ή βραστά, διατηρούνται μόλις το 66% των συστατικών.
3. Μαύρη Σοκολάτα. Μόνο το 1/4 ουγκιάς καθημερινά, είναι αρκετά για να μειώσουν την πίεση του αίματος όσον αφορά υγιή άτομα. Επίσης το κακάο που βρίσκεται στην μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά που μειώνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή.
Tip: Μια μαύρη σοκολάτα περιέχει περίπου 53.5 μίλιγκραμ φλαβονοειδή ενώ η σοκολάτα γάλακτος λιγότερα από 14 μίλιγκραμ.
4. Πατάτες. Συχνά παρεξηγημένες αλλά, μια πατάτα περιέχει 66 μικρογραμμάρια φολικού οξέος, περίπου το ίδιο που βρίσκουμε σε ένα φλιντζάνι σπανακιού ή μπρόκολι. Μια γλυκιά πατάτα έχει σχεδόν 8 φορές την ποσότητα αντικαρκινικών και ενισχυτικών του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τονώνοντας την Βιταμίνη Α που χρειαζόμαστε καθημερινά.
Τιπ: Αφήστε την πατάτα σας να κρυώσει πριν την φάτε! Έρευνες έδειξαν πως αυτός ο τρόπος βοηθά να κάψεις περίπου 25% περισσότερο λίπος μετά το γεύμα, χάρη στο άμυλο που είναι ανθεκτικό στο λίπος.
5. Σολομός. Σπουδαία πηγή ωμέγα-3 που βοηθούν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, καρδιακών προβλημάτων και καρκίνου! Μία μερίδα 3 ουγγιών, περιέχει σχεδόν 50% της καθημερινής δόσης νιασίνης που προστατεύει από Αλτζχαίμερ και απώλεια μνήμης.
6. Καρύδια. Περιέχει τα περισσότερα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην μείωση χοληστερόλης. Αποδείχτηκε ότι τα Ωμέγα-3 αυξάνουν θετικά την διάθεση μας και είναι αντικαρκινικά, επίσης προστατεύουν από τον ήλιο (μην παραλείπετε βέβαια το αντηλιακό σας!)
Tip: Φάτε μερικά καρύδια για ορεκτικά. Η αντιοξειδωτική μελατονίνη που περιέχεται στα καρύδια, βοηθά στην σωστή ρύθμιση του ύπνου.
7. Αβοκάντο. Πλούσιο σε υγιεινά λίπη, μειώνοντας την χοληστερόλη κατά 22% περίπου. Ένα μόνο αβοκάντο έχει περισσότερο από τις μισές ίνες και 40% του φολικού οξέως που χρειαζόμαστε καθημερινά και βοηθά στην μείωση καρδιακών προβλημάτων.
Tip: Προσθέστε αβοκάντο στην σαλάτα σας για να αυξήσετε την απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών μέχρι και 5 φορές σε σχέση με σαλάτες χωρίς αβοκάντο.
8. Σκόρδο. Εξαιρετικά δυνατό στην καταπολέμηση ασθενειών και μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων συμπεριλαμβανομένου και του E.Coli.
Η αλλισίνη, ουσία που βρίσκεται στον σκόρδο, λειτουργεί ως ισχυρό αντιφλεγμονώδη και επίσης βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.
Tip: Ο θρυμματισμένος φρέσκος σκόρδος περιέχει την περισσότερη αλλισίνη. Όμως να μην ψηθεί σε ψηλή θερμοκρασία και σε περισσότερο από 10 λεπτά γιατί χάνει σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
9. Σπανάκι. Η τροφή που έγινε διάσημη κυρίως από τον Πόπαυ, δεν απέχει και πολύ από τις πραγματικές του ιδιότητες. Περιέχει λουτεΐνη και ζαεξανθίνη, δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά για την υγεία των ματιών. Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν πως ανάμεσα σε πολλά φρούτα και λαχανικά, το σπανάκι είναι από τα αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
Tip: Προσθέστε το σπανάκι στο smoothie σας! Ανακατέψετε 1 φλυντζάνι σπανάκι, 1 φλυντζάνι καρότου, 1 μπανάνα, 1 φλυντζάνι χυμό μήλου και πάγο.
10. Φασόλια. Μία μερίδα όσπρια (Φασόλια, ρεβύθια, μπιζέλια) τέσσερεις φορές την εβδομάδα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων κατά 22% καθώς επίσης και μείωση καρκίνου του στήθους.
Tip: Όσο πιο σκούρο το φασόλι, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει. Έρευνα έδειξε ότι τα μαύρα φασόλια περιέχουν 40 φορές περισσότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών από τα λευκά φασόλια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου